2011. május 8.

A kezdet (Tervek)

Több hónapos keresgélés eredménye , hogy mára meg lett minden terv,  főleg PDF és AutoCad file-ok. Többek közt, innen:
http://vfranco.astromechbuilder.com/
http://r2-r9.com/
Nem volt egyszerű beszerezni, két dolog miatt sem.
Az egyik.
Mivel főleg az USA-ban van a legtöbb utánépítő, egy-két hiányzó tervet, műszaki rajzot csak úgy tudtam megszerezni, hogy egy "nagy" utánépítőtől kellett segítséget kérnem.
A másik dolog.
Több méretben is "készül"  R2, és sajnos az interneten összekeveredve találhatóak csak a tervek,nincsenek kategorizálva. Több helyről lehet csak letölteni a rajzokat, terveket, és még így sem biztos, hogy nincs közte esetleg egy 300mm -es verzió. Ami csak akkor derült ki, mikor már előttem volt az összes terv, és nem stimmeltek az arányok.
Az én "verzióm", 1:1-es méretben készül, (átmérő 460mm, magasság 1010 mm) mivel ehhez van a legtöbb pontos leírás. Úgy tervezem, hogy külsőleg  teljesen megegyezik az eredetivel. Ahol alumíniumnak kell lenni, ott az lesz, ahol műanyagnak, ott az. Viszont a mechanikai megoldásoknál változtatnom kellett, mivel az eredetin igen bonyolult és drága elektronika és mechanika található. A lényeges funkciók lesznek csak, mint pl. előre-hátra menet, kanyarodás, fejforgatás 360 fokban, és egy-két "ajtó" nyitása a testen és fejen. A fény és hang effektekre már találtam megoldást, mivel ez sem egyszerű elektronikát igényel. Az eredeti audio effekteket is sikerült beszerezni (150db), aminek a vezeték nélküli átjátszását egy 2.4GHz-es audio transmitter fogja biztosítani:



A távirányítást, egy 8 csatornás távszett biztosítja.

A vázszerkezet, és apróbb kiegészítők, főleg CNC-s és esztergályos munkák. A váz és a két "láb" hamarosan kész, amiről természetesen lesz folytatás.
Talán az egyik legbonyolultabb alkatrész, a "fej".  460mm átmérőjű (dupla rétegű) aluminium félgömb. Ezt sajnos csak préseléssel, vagy fémnyomással lehet elkészíteni, ami nem is lenne olyan bonyolult, csak sajnos sablon kell hozzá. Gyakorlatilag már erre is találtunk megoldást, a sablon is cnc-s és esztergályos munka lesz. Ezután jön az "ablakok" kivágása, ami igen precíz munkát kíván majd. A rendelhető is, viszont az már lézerrel vágott. Itt a videón látható, hogyan készül. Itthon ehhez már komoly gépek szükségesek.
http://www.artoo-detoo.net/laser-cutting-a-r2-dome


2 megjegyzés:

  1. Azt szeretném kérdezni, hogy esetleg nem tudnád elküldeni az email címemre a teljes terveket?
    litkeijancsi@citromail.hu

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Hogyan tudnám veled felvenni a kapcsolatot?
    Fontos lenne!:)

    Üdv.: Varga Dezső

    vargadezso.m1tv@gmail.com

    VálaszTörlés